Szabadka város

Azoknak, akik úgy szeretik Szabadkát, mint én.

Látogatók

free counters

2009.06.03. 13:47 eXenon84

Üvegkirályok

Címkék: városháza díszterem vitrázsok

  Ha a szabadkai Városházáról beszélünk elkerülhetetlen, hogy szóba ne hozzuk - a külső díszítőelemek mellett -, a lenyűgöző belső tereket, tulipános-motívumokat és a Városháza híres vitrázsait.

  A Városházát több helyen is díszítik színpompás üvegberakások, ám kétségkívül legszebbek a Díszteremben található hatalmas üvegablakok.

  "A Városháza legszebb helyisége a Díszterem, ablakainak vitrázsai a szín és szépség ünnepe."

  A gyönyörű vitrázsüvegek Róth Miksa híres műhelyében készültek. Ő maga rajzolta meg a magyar történelem nagyjait ábrázoló hat oldalsó vitrázst, illetve a központi, nagy képet Mária Terézia királynővel, Ferenc József császárral és a két apróddal (akiknek arcát - ügyes leleménnyel - Biró polgármester lányairól mintázta meg). A magyar királyokat ábrázoló üvegeket Nagy Sándor rajzolta.

  A vitrázsokon szereplő alakok (balról jobbra haladva) a következők: Hunyadi János, Werboczy, II. Rákóczi Ferenc; Árpád vezér, Szent István király, Szent László király; az apród Magyarország címerével, Ferenc József császár, Mária Terézia királynó, az apród Szabadka címerével; Corvin Mátyás, Nagy Lajos, Könyves Kálmán; Széchenyi István, Deák Ferenc és Kossuth Lajos.

  A vitrázsok sorsa rendkívül viharos volt. Az I. világháború után megváltoztak a határok, Szabadka már egy új országhoz, a Jugoszláv Királysághoz tartozott. Mivel a vitrázsokon ábrázolt alakok egy másik ország történelmének részei voltak, az új hatalom leszedette őket és a Városháza pincéjébe rakatta. A megüresedett ablakkeretekbe rendes üveg került. A hatalom új vitrázsok megrendelését is szorgalmazta, ám anyagi okok miatt az új díszablakok végül nem készültek el. A régi vitrázsokat a II. világháború ideje alatt teszik helyükre, de a "felszabadulást" követően ismét a pincébe jutnak. Végül a vitrázsokat hosszas és fárasztó munka után sikerült restaurálni és eredeti helyükre visszatenni, noha a tekintetek elől függönyök takarták el őket.

  "1977. június 22-én egy magas tisztségviselő érkezett Szabadkára, aki igen liberális lehetett, mert a Városházát megtekintve megkérdezte: Miért takarják függönyök az ablakokat? Amikor meghallotta, hogy ennek oka a magyar királyokat és császárokat ábrázoló vitrázsokban van, a következőket mondta: Jaj annak a pártnak, amely üvegkirályoktól retteg. Ezután, 1977. június 26-án a függönyöket eltávolították, és a vitrázsok újra teljes fényükben pompáztak a Díszteremben."

  Ma a Díszterem hangversenyek, esküvők, kultúrális, egyházi és politikai ceremóniák színtere. S ha a városba vendégek érkeznek, legtöbbet a Díszteremben időznek el, csodálva annak ragyogó szépségét, a gyönyörű mennyezetet, a faragott székeket és elsősorban a "magyar üvegkirályokat".

 

MEGJEGYZÉS: Az idézetek Boško Krstić: Városháza, a szabadki csoda című könyvéből valók.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szabadkavaros.blog.hu/api/trackback/id/tr61161174

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása