Szabadka város

Azoknak, akik úgy szeretik Szabadkát, mint én.

Látogatók

free counters

2009.09.19. 20:12 eXenon84

Protestáns egyházak

Címkék: vallás egyház épületek templomok

  Protestánsokat először 1805-ben találunk Szabadkán és pedig öt evangélikus és nyolc református lakost. Az egyház ideiglenesen azonban csak 1863-ban alakult meg, és az első istentiszteletet Szilády Áron halasi lelkész tartotta a Pest szálló nagytermében. Ugyanekkor az evangélikus iskola is megnyílt, ahová azonban római katolikus ifjak is jártak, és ezért rövid időre bezárták. 1880-tól a polgári leányiskola egy tantermében tartották istentiszteletüket. 1883. február 3-án tartották meg az alakuló ülést, de már 1885-ben a reformátusok kijelentették különválásukat, mire a következő évben, december 25-én az evangélikus hitközség is újra megalakult. Azóta mindkét vallásfelekezetnek külön temploma és lelkésze van.

 

Evangélikus egyház

  A szabadkai evangélikus gyülekezet az 1860-as években alakult, míg első evangélikus lelkésze Korossy Emil volt, aki 1886-ban érkezett Szabadkára. Korossy Emil azonnal nagy munkához látott, célkitűzése volt, hogy templomot kell építeni. Mivel Szabadka Városi Tanácsa sajnos nem tudott ingyenes telket biztosítani a templom és a paplak épületeinek részére, ezért 1894-ben megvásárolták a város belterületén azt a telket, amelyen a templom és a paplak ma is áll. Az építés költségei nagy gondot jelentettek, hiszen nem állt rendelkezésre anyagi keret. Ezért segélyek iránti kérvényeket küldött a lelkész az egész ország területére, valamint ő személyesen is utazott, hogy össze lehessen gyűjteni a szükséges összeget. Segélyek érkeztek továbbá Ausztria, Németország, Svájc, Anglia, Svédország evangélikus egyházaitól is. A pénz, ha nehézkesen is, de összegyűlt. Megkezdődött az építkezés.

  A templom és a paplak felépülésekor a templom épülete még oltár nélkül állt, mivel az építésre összegyűlt keret kimerült. Erre a problémára Korossy Emil lelkész talált megoldást, aki saját kezűleg készített oltárt. Nem egész egy év leforgása alatt elkészült az oltárkereszt, az oltárkép, a bronz gyertyatartók, csillárok, beszerezték a szőnyegeket, megvették a harmóniumot, és megrendeltek három harangot egy soproni harangöntő cégtől.

  Amikor már minden a helyén volt, az egyház elöljárósága meghatározta a felszentelés napját. Ez 1900. szeptember 23-ra lett kitűzve.

  Szeptember 22-én a városi hatóság fogadta Zsilinszky Mihály államtitkárt, Sárkány Sámuel és dr. Baltik Frigyes püspököket. Másnap, a felszentelés ünnepén megtelt a kis templom ünneplő közösséggel. Az evangélikus lelkészi karból Sárkány Sámuel püspök végezte a felszentelést, Taubinger bajai lelkész mondta az oltár előtti imát, Kruttschnitt vadkerti lelkész az ünnepi beszédet, Czipott szegedi lelkész egy esketést végzett, Ritter becsei lelkész egy keresztelőt tartott, majd Korossy Emil az Úrvacsora szentségét szolgáltatta ki, és végül Sárkány püspök adta az áldást.

  A szabadkai gyülekezet lelkésze: Dolinszky Gábor.

 

 

Református egyház

  A szabadkai református gyülekezet temploma a város központjában található, a Szent Teréz székesegyház közelében. Ma körülbelül 700 lelkes a gyülekezet, de több szórványa is van. A gyülekezet első templomát 1900-ban szentelte fel, azonban ezt városrendezési okok miatt le kellett bontani. A mostani templom 1970-re készült el. A gyülekezet lelkipásztora Surányiné Réti Katalin.

  2009-ben történelmi lépésre került sor a Református egyházon belül: május 22-én, a debreceni alkotmányozó zsinaton kinyilvánították, hogy a Kárpát-medencei reformátusok, azaz a magyarországi és a határon túli egyházak egy egyházhoz tartoznak. Az anyaországi egyházkerületek gyülekezetei jelképesen visszafogadták a Trianon óta elszakított felvidéki, kárpátaljai, partiumi, erdélyi és délvidéki testvéreiket. Ezzel a gesztussal kívánták feledtetni 2004. december 5-e negatív hatását is.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szabadkavaros.blog.hu/api/trackback/id/tr741391411

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása