Szabadka város

Azoknak, akik úgy szeretik Szabadkát, mint én.

Látogatók

free counters

2009.05.31. 23:43 eXenon84

A Városháza - Ha másként alakult volna...

Címkék: tervek épületek városháza raichle ferenc jakab dezső komor marcell

  Szabadka városi tanácsa által kiírt pályázatra összesen tíz munka érkezett. A meghirdetés értelmében a versenyen kizárólag magyar állampolgár vehetett részt, pályaművét pedig 1907. január 1-ig kellett beküldenie. Az első díj 2400, a második 1200, a harmadik pedig 1000 korona pályadíjjal járt, továbbá a zsűrinek jogában állt, hogy 800 korona ellenében megvásároljon egyéb érdekesnek talált munkákat.

  Az első díjat végül az "A torony alatt" jeligével ellátott pályaműnek ítélték oda, amely Komor Marcell és Jakab Dezső munkája volt.

  A második díj a "Perspektív kép" jeligéjű terv lett, amelyet a szintén budapesti építészek, Bálint és Jámbor küldtek be.

  Harmadik helyezett a Reichle Ferenc tervezte vároháza, az: "Öt torony" lett.

 

  "Az ilyen nagyszabású pályázatok és építkezések után mindig megmarad a kérdés: mi lett volna, ha a díjat valaki másnak ítélik, ha valaki más lett volna a polgármester, ha másmilyen objektumot emeltek volna, ha előbb vagy később építik fel, hogyan határozta volna meg akkor a város látképét, miként hatott volna más épületek építésére, a város hangulatára, az emberekre?

  De hát így történt, ahogy történt."

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szabadkavaros.blog.hu/api/trackback/id/tr331155993

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása