Szabadka város

Azoknak, akik úgy szeretik Szabadkát, mint én.

Látogatók

free counters

2009.06.20. 13:34 eXenon84

A Városháza - Órák és harangok

Címkék: óra torony épületek városháza harang

  Ha egy szabadkait kérdezünk meg a pontos időről, nagy valószínűséggel nem a karórájára vagy mobiltelefonjára fog pillantani, hanem a Városháza felé. A torony ugyanis építészeti és dekoratív funkciója mellett mindennapi életünkben is próbál "segíteni": itt található a négy világtáj felé elhelyezett négy óra, mely a pontos időt mutatja, s amely a város szinte minden pontjáról jól látható.

  "Mintha az építők elfeledkeztek volna erről az apróságról, mert a pályázatot csak 1911. május 11-én írták ki, amikor már állt a Városháza, és csak a belső tereken dolgoztak. A pályázók között megtalálhatjuk egy bizonyos szabadkai Pikál Bélának a tanácshoz intézett levelét, aki élete egy részét New Yorkban töltötte. Azt ajánlotta, hogy a toronyba olyan óra kerüljön, amilyen a New York-i Metropilotan Building-en is van: üsse el a negyed és egész órát, ugyanakkor a toronyból fényjeleket is bocsásson ki: a negyedre piros, az egész órára zöld fény hívja fel a figyelmet. Így, aki nem látja, hallja és fordítva."

  Pikál arra is hajlandó volt, hogy önerőből, otthon készítse el magát az óraszerkezetet, csupán az anyag megtérítése ellenében. Végül a munkát mégsem ő kapta meg, noha terveinek egy részét felhasználták. Budapesten készült el az óraszerkezet. Számlapjának átmérője 2,20 méter, a nagymutató 1,6 méter, a kicsi 1,1 méter.

  Az óra hangjelek kibocsájtására is alkalmas: a két különbözőképpen elhelyezett harangnyelvnek köszönhetően más-más hang hallatszik negyed és egész órakor. Magát a harangot már a régi városháza tornyában is használták, de Mamusich Lázár polgármester ideje alatt, 1885-ben Budapesten újraöntötték (az eredeti harang 1827-ben készült).

  Idővel az óra mechanizmusa tönkrement, s megérett a lecserélésre. Ezt a szabadkai Aurometal szakemberei végezték. Ez alkalomból, 1972-ben az óra új elektronikus óraszerkezetet és számlapot kapott. Az új számlap 6 milliméteres plexiüvegből készült, melyet erős lámpákkal világítanak meg hátulról. A régi számlap és a mutatók a kilátóban találhatók mind a mai napig.

 

MEGJEGYZÉS: Az idézetek Boško Krstić: Városháza, a szabadki csoda című könyvéből valók.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szabadkavaros.blog.hu/api/trackback/id/tr751196901

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása