Szabadka város

Azoknak, akik úgy szeretik Szabadkát, mint én.

Látogatók

free counters

2009.09.18. 17:58 eXenon84

Szerb pravoszláv templomok

Címkék: vallás egyház épületek templomok

  Szabadkán két szerb pravoszláv templom áll, az egyik a központban (Krisztus mennybemenetele pravoszláv templom), a másik Sándorban (Sándori pravoszláv templom).

 

Krisztus mennybemenetele pravoszláv templom (Srpska pravoslavna crkva Sv. vaznesenja Gospodnjeg)

  Az egykor körülsáncolt város legmagasabb pontján - pontos adatok nincsenek - feltételezhetően 1723 és 1726 között épült. Erre lehet következtetni abból is, hogy a templomkertben a síremlékek közül a legrégebbi 1726-ból való. A templomot fennállása során többször felújították, 1766-ban és 1804-ben pedig bővítették. Nagy átalakítást végeztek rajta 1910-ben, ekkor új tornyot építettek, az 1766-ból való, ismeretlen festő oltárképfalát (ikon) pedig átvitték egy kisebb, a sándori pravoszláv templomba. Az új oltárképfalat Bécsben festette a cseh Johann Lukesch.

 

 

Sándori pravoszláv templom (Srpska pravoslavna crkva u Aleksandrovu)

  A Szent Dimitrijeről elnevezett templomot Sándor külvárosban 1818-ban építették. Itt van az az ikon, amely a belvárosi pravoszláv templomból - akkor még mint kevésbé értékes alkotást - áthoztak ide, holott (ez csak később tünt ki) a szerb barokk fesztészet egyik kivételes értékű alkotása. (Az 1950-es években végzett restauráláskor a festékréteg alatt találtak rá a korábbi festményekre.) a Templomot 1994-ben felújították.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szabadkavaros.blog.hu/api/trackback/id/tr991391131

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása